Γιάννης Καλαβριανός

Το Φεβρουάριο του 2006 και καθώς η Κατσαρίδα του Βασίλη Μαυρογεωργίου είχε ξεκινήσει να κάνει μόδα το αυτοσχέδιο, νεανικό θέατρο, μια άλλη νεανική παράσταση δεχόταν επίθεση! Φανατικοί «χριστιανοί» είχαν πάει στο θέατρο του Νέου Κόσμου, όπου παιζόταν η παράσταση, και προπηλάκιζαν τους θεατές διότι προσέβαλε το θρησκευτικό συναίσθημα. Η παράσταση αυτή ήταν μια κωμωδία της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris, με τίτλο «Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος», γραμμένη και σκηνοθετημένη από το Γιάννη Καλαβριανό, και κινδύνευε να κατέβει πριν την ώρα της.

Εγω ειμαι το Θειο Βρεφος

Το 2010, και ενώ το μονομελές πλημμελειοδικείο έχει αθωώσει πανηγυρικά όλους τους συντελεστές της παράστασης, ο Γιάννης Καλαβριανός δεν έχει σταματήσει να δημιουργεί. Η νέα του σκηνοθεσία με τους Sforaris: «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» θα γίνει μια από τις σημαντικότερες νεανικές παραστάσεις εκείνης της εποχής, περνώντας από το BIOS, από το θέατρο Πορεία, από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από το φεστιβάλ Αθηνών αλλά και από το Bob!

Παραλογες

Με την παράσταση αυτή, ο Γιάννης Καλαβριανός ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο του νεανικού θεάτρου και είναι πλέον ένας καταξιωμένος και βραβευμένος, επαγγελματίας σκηνοθέτης με συνεργασίες σε μεγάλα θέατρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και του εξωτερικού!

Το φετινό Bob Theatre Festival τιμάει το Γιάννη Καλαβριανό γιατί η πορεία του είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για κάθε νέο σκηνοθέτη και ηθοποιό. Ξεκινώντας με μια μικρή παράσταση και καταθέτοντας ξανά και ξανά προσωπική δημιουργία μπορείς να φτάσεις την επαγγελματική και καλλιτεχνική καταξίωση. Και αυτό, όχι απλώς χωρίς να χάσεις την ταυτότητά σου, αλλά κάνοντάς την και προσωπική σου, μοναδική, υπογραφή!

Γιάννης Σαρακατσάνης

Bob Theatre Festival

Γιαννης Καλαβριανος

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974.

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και υποψήφιος διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος.

Έχει εργαστεί ως γιατρός, ως ηθοποιός για 6 χρόνια στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη και ως βοηθός σκηνοθέτης στις παραστάσεις: Αρχοντοχωριάτης, του Μολιέρου (σκην. Βασίλης Παπαβασιλείου, Φεστιβάλ Αθηνών 2005), Ιφιγένεια εν Ταύροις, του Γκαίτε (σκην. Βασίλης Παπαβασιλείου, Φεστιβάλ Αθηνών 2006) και Ένα φως για κάθε σκοτάδι, του Άκη Δήμου (σκην. Γιάννης Μόσχος, Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», 2004).

Το 2006 δημιούργησε με άλλους απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου, την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris.

Ανεμοδαρμενα Υψη

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις:

Ανεμοδαρμένα Ύψη, της Έμιλυ Μπροντέ (σε δική του μετάφραση και διασκευή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2017)

Phone Home (τριεθνής συμπαραγωγή με τα Pathos Munchen και Upstart Theatre London, Θέατρο Σφενδόνη, 2016)

Η τάξη μας, του Τ. Σλομποτζιάνεκ (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Φεστιβάλ Αθηνών 2016)

Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών, διασκευή των Αθώων του Χ. Μπροχ (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, 2015)

Gods / The Lost Ring, (κείμενο και σκηνοθεσία, Deutsches Theater Berlin, 2015)

Αβελάρδος και Ελοΐζα (κείμενο και σκηνοθεσία, Φεστιβάλ Αθηνών 2014, Θέατρο του Νέου Κόσμου)

David’s Formidable Speech on Europe (κείμενο και σκηνοθεσία, Deutsches Theater Berlin-Autorentheatertage, Kunstfestspiele Herrenhausen Hannover, 2013-2014)

Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας (κείμενο και σκηνοθεσία, Φεστιβάλ Αθηνών 2012, Bios, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Sarajevo Winter Festival-Βοσνία/Ερζεγοβίνη, CSS Teatro Stabile-Ουντίνε, Spazio Teatro NO’HMA-Μιλάνο, Λευκωσία)

Άουστρας ή η αγριάδα, της Λένας Κιτσοπούλου (Εθνικό Θέατρο 2011, Θησείον, Theater Tri-bühne-Στουτγκάρδη, Piccolo Teatro-Μιλάνο, Heidelberger Stückemarkt-Χαϊδελβέργη)

Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες (κείμενο και σκηνοθεσία, Φεστιβάλ Αθηνών 2010, Bios, Θέατρο Πορεία, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

Πάσχα (κείμενο με τη Μαρία Κοσκινά, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2010)

Πρακτόρισσες (κείμενο και σκηνοθεσία, Θέατρο του Ήλιου, 2008)

Ποιος είναι δίπλα μου; της Πένυς Φυλακτάκη (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», 2006)

Εγώ είμαι το Θείο βρέφος! (κείμενο και σκηνοθεσία, Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2006)

Αβελαρδος και Ελοϊζα

Έχει τιμηθεί με τα:

«Βραβείο Κουν, Καλύτερου Θεατρικού Έργου 2013-2014»

«Βραβείο Νίκος Ζακόπουλος, Καλύτερου Θεατρικού Έργου, 2013»

«International Prize Il Teatro Nudo, di Teresa Pomodoro, Milan 2014-2015»

Το Αβελάρδος και Ελοΐζα έχει μεταφραστεί στα Γερμανικά και τα Ιταλικά.

Το Γιοι και κόρες έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και τα Βοσνιακά.

Γιαννης Καλαβριανος
no previous
next
no posts related